mypastellife.pl

mypastellife.pl – moda, uroda, lifestyle

zachcianki w ciąży
Dieta

Zachcianki w ciąży – czy mogę jeść wszytko bez obaw?

Jedzeniowe zachcianki to obok porannych mdłości jeden ze sztandarowych objawów ciąży. Wokół ciążowych zachcianek pojawia się wiele mitów. Które z nich są prawdziwe, a które najbardziej rozmijają się z prawdą? Postaramy się rozwiać twoje wątpliwości!

Czym w ogóle są zachcianki w ciąży?

„Zachcianki w ciąży” kojarzone są z fanaberią kobiety, której podczas ciąży hormony szaleją. Jednakże z biologicznego punktu widzenia ochota na konkretne smaki i produkty spożywcze jest zupełnie naturalna i uzasadniona. Owszem hormony odgrywają tu kluczowe znaczenie. Wysyłają one bowiem sygnał do organizmu z komunikatem, że przyszła mama musi wykarmić nie tylko siebie, ale też rozwijające się w niej dziecko. U kobiet w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze w tym białko, żelazo i wapń stąd wynika ochota na różnorodne smaki i produkty.

Czy zachcianki w ciąży mogą być niebezpieczne?

Ciążowe zachcianki mogą alarmować, że w organizmie kobiety brakuje jakichś składników odżywczych. Ciało w ten sposób domaga się pilnego ich uzupełnienia. Najczęściej ochota na konkretne smaki i produkty pojawia się w pierwszym trymestrze ciąży i na początku II trymestru. Czasami taka ochota może towarzyszyć przyszłej mamie do końca jej ciąży. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

Ochota na smaki wyraziste i ostre

Pomijając indywidualne preferencje dotyczące przyprawiania potraw, ochota na ostre i wyraziste smaki może sygnalizować niedobory pewnych składników. Chęć jedzenia słonych potraw jak śledzie, frytki, chipsy czy sery może świadczyć o braku fosforu.

Jeżeli nigdy nie przepadałaś za pikantnymi smakami, a w ciąży nachodzi cię na nie ochota, być może w ten sposób twój organizm próbuje sobie poradzić z porannymi mdłościami.

Chęć na kwaśne produkty

Najbardziej kojarzonym z ciążą produktem spożywczym jest z pewnością ogórek kiszony! Ochota na kiszone ogórki, kiszoną kapustę czy cytrynę sugerować może niedobory witaminy C. Jest to niezwykle ważny składnik w diecie ciężarnej kobiety nie tylko ze względu na wspieranie odporności, ale również na poprawę wchłaniania żelaza.

Łaknienie na słodkie

Cukru kobiety w ciąży powinny unikać. Dlatego nie można powiedzieć, że organizm się go domaga poprzez chęć zjedzenia cukierka czy batonika. Jednakże cukier należy do produktów z grupy węglowodanów, zaś te stanowią szybki zastrzyk energii, której w ciąży może brakować. Natomiast ochota na czekoladę może oznaczać niedobory magnezu. Pamiętaj, że zdrowszą dla mlecznej czekolady alternatywą będzie zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao, bo to właśnie w nim znajduje się ten kluczowy składnik, czyli magnez.

Pamiętaj, ze zachcianki w ciąży to rzecz zupełnie normalna i zwykle nie ma się czym przejmować. Odżywiaj się zdrowo i dostarczaj organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników, a ty i twoje dziecko będziecie się cieszyć pełnym zdrowiem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *